WHO: Mutasyona uğramış virüs daha bulaşıcı

WHO, mutasyona uğrayan yeni virüsün büyük ölçüde daha bulaşıcı olduğunu, ancak virüsün daha tehlikeli olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

HABER MERKEZİ 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), İngiltere'de endişe yaratan ve Avrupa'da yüksek alarm durumuna geçilmesine neden olan yeni tip coronavirüsün (Covid-19) mutasyona uğrayan türü ile ilgili toplantı düzenledi.

WHO Sözcüsü, toplantının virüsün yeni ve daha bulaşıcı türüyle mücadele etmek için yeni stratejiler üzerinde görüşmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantıda virüsün "büyük ölçüde" daha bulaşıcı olduğunu ve mutasyon sonrası bulaşıcılığında artış kaydedildiğini teyit eden sözcü, ancak virüsün "ciddiyetinde" artış olduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını ifade etti.

Virüsün klinik ciddiyetinin ve yeniden bulaşma potansiyelinin araştırılmaya devam edildiği kaydedilen açıklamada, virüsün yeni türünün genç yaş gruplarında daha çok görüldüğüne dikkat çekildi.

"İNGİLTERE'YE GIDA SEVKİYATI YAPILIYOR"

WHO Avrupa Direktörü Hans Kluge de açıklamasında, Avrupa'nın yeni tür virüsün yayılmasını önlemek için İngiltere ile sınırların kapatılması kararının virüsle ilgili daha iyi bilgi sahibi olana kadar ihtiyatlı bir tedbir olduğunu söyledi.

Kluge, ayrıca söz konusu seyahat kısıtlamalarına rağmen temel gıda maddelerinin sevkiyatı ve önemli seyahatlerin hâlâ mümkün olduğunu belirtti.

İNGİLTERE: ENDİŞE VERİCİ BİR VARYANT BULUNDU

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, bugün düzenlediği basın toplantısında Güney Afrika’da yeni bir coronavirüs varyantının tespit edildiğini ve bunun İngiltere’de tespit edilen varyanttan daha da endişe verici olduğunu, daha hızlı bulaştığını, daha fazla mutasyon geçirdiğini söyledi.

Bu varyantın İngiltere’ye de geldiğini tespit ettiklerini ve bu virüsü taşıyan herkesi ve onlarla temas halinde olanları karantinaya aldıklarını belirten Hancock, varyantın özellikleriyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi, virüsün incelenmekte olduğunu dile getirdi.

Buna karşı önlem olarak Güney Afrika’dan son iki hafta içinde İngiltere’ye gelen herkesin iki haftalığına karantinaya girmesi çağrısında bulunan Hancock, bu kişilerin kimseyle temas etmemesi gerektiğini söyledi.

Güney Afrikalı yetkililere hızlı bilgi paylaşımı nedeniyle teşekkür eden Hancock, bunun için yasal değişiklikler de yapacaklarını belirtti.