Hişam Alevi: DAİŞ sonrası Musul’da yeni bir sisteme ihtiyacımız var

Alevi, Irak hükümetinin elinde, Musul için yerel bir polis gücü oluşturulması projesinin olduğunu açıkladı.
kurdistan24.net

Azad Altun

Kürdistan 24/Ankara- DAİŞ sonrası Musul’un yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Irak Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi, Irak hükümetinin elinde yerel bir polis gücü oluşturulması projesinin olduğunu açıkladı. Alevi Türkiye ile Irak hükümetinin birlikte çalışması gerektiğini de vurguladı.

Musul’da farklı etnik gruplar, inançlar için barış dolu birlikte bir yaşamı yükseltmek istediklerini dile getiren Irak Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi DAİŞ'in işlediği suçlardan ötürü mağdur olanlar için yeni bir sisteme ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Mağdurların şikâyetleri kayıt altına alınarak tüm ailelere tazminat ödenmesi için bir fırsat yaratılması gerektiğini söyleyen Alevi, Irak’ın kendini buna adadığını ve insanların evlerine dönerek barış içinde birlikte yaşamaları için teşvikte bulunacaklarını dile getirdi. Alevi, Kürdistan 24’e yaptığı açıklamada Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilere de değinerek iki ülkenin arasındaki farklılıklara rağmen birlikte çalışması gerektiği ve işbirliğini yükselmesi gerektiğini ifade etti. Alevi ayrıca Türkiye’ye önem verdiklerini ve gerilen ilişkileri ise düzelttiklerini savundu.

İşte Irak Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi'nin Kürdistan24'e yaptığı açıklamalar:

Irak Hükümeti Musul’da, farklı şehirlerde DAİŞ sonrası yaşanan problemlerin farkındadır. Biz yerel yönetimlerle, uluslararası topluluklarla ve gerekli organizasyonlarla yerel polisi eğiterek bu periyoda iyi hazırlanmak için çalışıyoruz. Biz insanların evine, köyüne, şehrine gidebileceği güvenli bir yer oluşturmak için çok hızlı hareket ediyoruz. En önemli hizmetleri en hızlı biçimde sağlamak istiyoruz. Barışı ve istikrarı güçlendirmek, Musul’da farklı etnik gruplar, inançlar için barış dolu birlikte bir yaşamı yükseltmek istiyoruz.

Musul’da yeni bir sisteme ihtiyacımız var

DAİŞ'in işlediği acımasızlıktan muzdarip olan kurbanların bulunduğu bir sisteme de ihtiyacımız var. Bizim bu insanların şikâyetlerini mahkeme için kaydetme, onlar ve aileleri için tazminat alma fırsatımız olacak. Bu karmaşık bir süreç, ama Irak Hükümeti kendini, bu elementleri yerine koymak için adamıştır. Biz barış ve istikrara sahip olacağız ve insanları evlerine, şehirlerine dönmeleri ve barış içinde birlikte yaşamaları için teşvik edeceğiz.

Türkiye ve Irak birlikte çalışmalı

Türkiye ile büyük önem arz eden uzun, çok taraflı ilişkimize baktık. İki ülke için birlikte çalışıp başarılması gereken önemli ilgi alanları ve ortak mücadeleler var. Biz bunu görüyoruz ve bu, iki ülkenin işbirliğini kaçınılmaz kılıyor. Son zamanlarda sahip olduğumuz bazı farklılıkları, birlikte çözmek için çalışıyoruz; bu iki hükümet arasındaki farklılıkları dengelemekle sonuçlanmıştır. Başardık. Biz iki hükümetin farklılıklara çok yakında değineceği konusunda tarafsız bir kabullenme yoluyla çok iyimseriz ve bu, pozitif  ortamın oluşması için bize yardım eder.

Türkiye ile Irak arasında farklılıklar var, önemli olan yapıcı diyalog kurmak

İki hükümet arasındaki ilişkiyi geliştirmek için güvenlik konusunda işbirliğini maksimize etmek ve de ekonomik ticari ilişkileri iki ülkenin yararına arttırmak gerekir. İki ülke arasında farklılıklar olması oldukça doğal, ama önemli olan, yapıcı diyalog kurup diplomatik araçlarla farklılıklara değinmek. İki ülke bölgesel olarak da önemlidir ve kesinlikle işbirliğini maksimize ederek güvenlik ve ekonomik ticari ilişkiler için birlikte çalışmalıdır.