2016 Kürdistan'da zafer ve diplomasi yılı oldu

Kürdistan'da yürütülen DAİŞ karşıtı savaş, Musul operasyonu, bağımsızlık diplomasisi ve Kürdistan'ın Orta Doğu'da geldiği önemli konum nedeniyle Erbil bu 2016'da yoğun bir diplomasi trafiği yaşadı.
kurdistan24.net

K24 / Erbil- Dünya üzerinde büyük değişmelerin ve gelişmelerin yaşandığı 2016 yılında, özellikle de DAİŞ ile mücadelenin had safhaya çıktığı, Orta Doğu’daki savaşın iyice kızıştığı ve dünyanın terör saldırılarına maruz kaldığı bir dönemde Kürdistan, dünya siyasi ve diplomasi haritasında çok önemli bir yer elde ederek bölgedeki hayati konumunu bir kez daha kanıtladı.

Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Orta Doğu’nun önemli bir lideri olarak dünya sorunlarının çözümlerinin görüşüldüğü çok sayıda konferans ve birleşime davet edildi. Başkan Barzani, dünya liderleri tarafından da çok sıcak karşılandı.

Başkan Barzani, 2016 yılını çok sayıda diplomatik görüşme ve ziyaretlerle geçirdi. DAİŞ savaşı, Kürdistan Peşmergesinin zaferleri ve başlatılan Musul operasyonu, Erbil’i yoğun bir diplomatik trafiğinin içine koydu. Erbil, dünya liderlerinin önemli bir durağı haline geldi.

Başkan Barzani’nin 2016 yılında gerçekleştirdiği diplomatik ziyaretlerin bir kısmı şöyle:

Başkan Barzani, 11 Şubat 2016 tarihinde, davet edildiği 52. Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’yı ziyaret etti. Barzani burada çok sayıda üst düzey Alman yetkili ile diplomatik temaslarda bulundu.

 

23 Ağustos 2016 tarihinde beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi daveti üzerine Ankara’yı ziyaret etti. Barzani bu ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve çok sayıda üst düzey yetkiliyle bir araya geldi.

Başkan Barzani, 08 Eylül 2016 tarihinde Fransa’ya yaptığı resmi ziyarette Devlet Başkanı François Hollande ile bir araya geldi. Görüşmede Orta Doğu’daki gelişmeler masaya yatırıldı.

Başkan Barzani, 29 Eylül 2016 tarihinde Kürdistan’ın hemen hemen bütün siyasi partilerden temsilcilerin yer aldığı beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Bağdat’ı ziyaret ederek Başbakan Haydar el Abadi, Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Görüşmelerin başlıca konusu Musul operasyonu ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüydü.

25 Kasım 2016 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi’nin daveti üzerine Abu Dhabi’yi ziyaret etti. Başkan Barzani, burada da üst düzey yetkililerle bir araya gelerek diplomatik temaslarına devam etti.

Başkan Barzani’nin yurt dışı ziyaretleriyle dolu geçen 2016 yılında çok sayıda dünya lideri ve önemli heyetler de Kürdistan’ın başkenti Erbil’i ziyaret ederek Başkan Barzani tarafından kabul edildi. Bu yılda yaklaşık 120 üst düzey heyetin Erbil’e uğradığı belirtildi.

Kürdistan’ı ziyaret eden önemli heyetler şahsiyetlerin ziyaretleri de şöyle sıralandı:

2016 yılının Ocak ayında, Kürdistan’ı ziyaret eden dokuz uluslararası heyet Başkan Barzani tarafından kabul edildi. 10 Ocak’ta,Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher ve beraberindeki heyette yer alan Savunma Bakanı Jeannine Hennis ve Genel Kurmay Başkanı Tom Middendorp’u kabul etti.

Şubat ayıda da altı heyet Kürdistan’ı ziyaret etti. 25 Şubat’ta ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Lloyd Austin, Başkan Barzani tarafından kabul edilid. Austin, Musul operasyonu hakkında Başkan Barzani’ye bilgi verdi.

Mart ayında uluslararası 12 önemli heyet Kürdistan’ı ziyaret ederek resmi temaslarda bulundu. Heyetlerin hepsi Başkan Mesut Barzani tarafından kabul edildi.

06 Mart 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Kürdistan’ı ziyaretinde Başkan Barzani ile bir araya geldi.

17 Mart’ta dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve beraberindeki heyet Başkan Barzani tarafından kabul edildi.

Nisan ayında uluslararası 19 önemli heyet Kürdistan’ı ziyaret ederek resmi temaslarda bulundu. Rekor bu ayda kırıldı. 12 Nisan’da Erbil’i ziyaret eden Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ve beraberindeki heyet Başkan Barzani tarafından kabul edildi.

22 Nisan’da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford başkent Erbil’i ziyaret etti.

28 Nisan’da Kanada Genelkurmay Başkanı General Jonathan Vance, Erbil’e geldi. Aynın günün akşamı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Erbil’e gelerek Başkan Mesut Barzani ile görüştü.

Mayıs ayında Kürdistan’ı ziyaret eden 13 heyet Başkan Barzani tarafından ağırlandı. 11 Mayıs’ta Macaristan Savunma Bakanı Istvan Simicsko ve beraberindeki heyet Erbil'e gelerek Başkan Barzani ile görüştü.

Temmuz ayında dokuz heyet Kürdistan’ı ziyaret etti. 12 Temmuz’da ABD Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında ilk askeri anlaşma imzalandı. Erbil'in Pirmam ilçesinde düzenlenen imza törenine Başkan Barzani, ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Ellisa Slotkin ve İçişleri Bakanı Kerim Şengali katıldı. Aynı gün Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan da Erbil’i ziyaret etti.

23 Temmuz’da ise Başkan Barzani, ABD’nin Bağdat Başkonsolosluğu’ndan bir heyetle biraraya geldi. Görüşmede Başkan Barzani, DAİŞ’e karşı oluşturulan koalisyon ülkelerinin düzenlediği toplantıya Kürdistan’ın davet edilmemesini sert bir şekilde eleştirdi.

Ağustos ayında yedi heyet Kürdistan’ı ziyaret etti. 17 Ağustos’ta Başkan Barzani Pirmam’daki konutunda Cory Boker başkanlığındaki ABD Senato üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

31 Ağustos’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başkan Barzani’yi telefonla arayarak Kürdistan Peşmergesinin elde ettiği başarılarından ve çetin mücadelesinden ötürü kutladı.

Musul operasyonunu başlamasına az kalan Eylül ayında 10 heyet Kürdistan’ı ziyaret etti. Bu heyetlerin çoğu insani yardım öğütlerinden ve askeri yetkililerden oluşuyordu.

22 Eylül’de İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Erbil’i ziyaret etti. Aynı gün ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel de Erbil’e geldi. 15 Eylül’de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Erbil’e gelerek Başkan Mesut Barzani tarafından kabul edildi.

23 Eylül’de Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, Erbil’e gelerek önce Başkan Barzani, ardından Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştü. Von Der Leyen daha sonra Peşmergelerin eğitim gördüğü kampları ziyaret etti. 

Başkan Barzani Ekim ayında da 13 heyeti kabul etti. Başkan Barzani, 23 Ekim’de ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve beraberindeki heyeti kabul etti.

25 Ekim’de ise İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile beraberindeki heyet, Erbil’e gelerek Başkan Barzani ile görüştü.

Kasım ayında Kürdistan’ı ziyaret eden yedi heyet Başkan Barzani tarafından kabul edildi. Bu ayda gelen heyetler genel olarak insani yarım örgütleri ve askeri yetkililerden oluşuyordu. Heyetlerle masaya yatırılan başlıca konular; Musul operasyonu, savaş cephelerindeki son durumlar ve Peşmergenin elde ettiği başarılar oldu.

5 Kasım’da Başkan Barzani, Irak Başbakanı Haydar Abadi ve beraberindeki askeri yoğunluklu heyeti kabul etti. Görüşmede Musul operasyonundaki son gelişmeler masaya yatırıldı.

22 Kasım’da Başkan Barzani Fransa Senatosundan bir heyeti kabul etti.

Aralık ayında da Kürdistan’ı ziyaret eden yedi heyet Başkan Barzani tarafından kabul edildi. 2 Aralık’ta ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın Yardımcısı Mike Pence, Başkan Barzani’yi telefonla arayarak ABD’nin Trump zamanında da Kürdistan’a desteklerinin artarak devam edeceğini vurguladı.

3 Aralık’ta İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart, Erbil’i ziyaret etti. Rory Stewart, ziyaret sırasında önce Başkan Barzani, ardından da Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştü.

10 Aralık’ta Başkan Barzani, 1990’lı yıllarda Kürdistan Bölgesi’nde görev yapan eski ABD’li komutanlardan oluşan heyeti kabul etti.

11 Aralık’ta ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve beraberindeki heyet, Erbil’de Başkan Barzani tarafından kabul edildi.

18 Aralık’ta Başkan Barzani, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’ı kabul etti. 

Devlet Başkanı gibi karşılandı

Başkan Mesut Barzani, ziyaret ettiği ülkelerde bir devlet başkanı gibi karşılandı. Siyasi yorumculara göre Kürdistan yönetimin yürüttüğü başarılı diplomasi trafiğinin Kürdistan’ın yer yüzdeki siyasi ve coğrafi öneminin artmasını sağladı. Buna en önemli kanıtın ise Kürdistan’ı ziyaret eden üst düzey heyetler olarak gösterildi. 2016 yılında her ne kadar bir takım siyasi ve ekonomik sıkıntılarla mücadele edildiyse de bu yıl, diplomatik ve askeri kazanımlar açısından Kürdistan’ın en verimli yılı oldu.