Kürt öğrencilerin başarısı Suriye’de yankı uyandırdı

Halep’te lise giriş sınavlarına giren Kürt öğrencilerin başarısı Suriye’nin gündeminde.

ERBİL (K24)

Suriye Eğitim Bakanlığı’nın lise giriş sınavlarının sonuçlarını açıklamasıyla birlikte Kürt öğrencilerin başarısı Suriye’de öne çıkarken, sosyal medyada da yankı uyandırdı.   

Rojava'nın Afrin kentinden olan öğrenciler başta olmak üzere çok sayıda Kürt öğrenci yüksek notlar alarak büyük başarı elde etti.

Facebook’taki paylaşımlarda, zorlu yaşam koşulları, ekonomik şartlar ve yoksulluğa rağmen sınavlarda büyük başarı elde eden Kürt öğrencilerin eğitimlerine önem verdikleri vurgusu yapıldı. 

Suriye’de lise giriş sınavlarında en yüksek puan 240 üzerinden hesaplanıyor. Buna göre çok sayıda Kürt öğrenci 235 üzeri puan alarak başarı elde etti.

2011 yılından önce, çoğunluğu Afrinli olmak üzere Halep'te yaklaşık yarım milyon Kürt yaşıyordu. Suriye’de başlayan iç savaşla birlikte Suriye muhalefetinin desteklediği silahlı gruplar, özellikle 2013 baharında Halep’te Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere yönelik defalarca saldırı düzenledi.  

Saldırılardan dolayı çok sayıda Kürt Halep’teki evlerini bırakarak Afrin'e dönmek zorunda kaldı.

Afrin'in Mart 2018'de Türk ordusu ve silahlı gruplar tarafından işgal edilmesinin ardından bu sefer de Kürtler yeniden Halep'e dönmek zorunda kaldı.