Bismil'deki El Cizîrî Kütüphanesi okurlarini bekliyor

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Cizreli Kürt Bilgini İsmail Ebul-İz adına kütüphane açıldı.

K24 – Diyarbakır – Mahir Yüksel

Hakan Altunç, Bawer Özgün, Mazlum Şimşek ve Recep Gürel adındaki 4 arkadaş bir araya gelip Kürtçe okuma yazma konusunda farkındalık oluşturmak için kolları sıvadı. Ehmedê Xanê, Melayê Cizîrî, Celadet Alî Bedirxan, Cegerxwîn, Mehmet Uzun ve daha birçok ünlü Kürt bilim insanı ve âlim gibi değerlerin mirasını korumak ve Kürtçeye karşı farkındalık oluşturmak için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan genç girişimciler Bismil halkının kütüphaneye ilgisini bekliyorlar.

KÜRTÇE'YE SAHİP ÇIKMAK İÇİN

Bawer Özgün isimli girişimci, Kürtlerin tarih boyunca birçok değerli şair ve yazar yetiştirdiğini; fakat bu değerli yazarların yetiştiği topraklarda Kürtçe okuma yazmanın oldukça düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bırakın okumayı birçok gencimiz Kürt yazar ve şairlerinin isimlerini bile bilmiyor. Biz bu konuda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak istiyoruz.”

“DÖRT BİR TARAFIDAN KİTAP GELDİ”

Kütüphanenin kurucularından Hakan Altunç ise, kütüphaneden önce ona bir yer bulmamız gerekiyordu diyerek çalışmalara başladıklarını ifade etti. Altunç: “Daha sonra kitap toplama süreci başladı ve ülkenin dört bir tarafından kitap bağışı aldık. Yaklaşık 5 Bin kitabı bu süreçte topladık. Şimdi ise kütüphane kendi imkânlarıyla hizmet veriyor.”

Genç girişimciler kendilerini üzen şeyin, Kürt gençlerinin Kürtçe okuma yazması konusunda yeteri kadar kendilerini geliştirmemeleri olduğunu söylüyorlar.

BİSMİLLİLERE ÇAĞRI

Kütüphanede yüzlerde Kürtçe eserin yanı sıra Türkçe eserler de yer alıyor. İlçede bulunan öğrenciler de ders çalışmak için kütüphaneye geldiklerinde Kürtçe kitaplarla da tanışmış oluyorlar. Nûjen adındaki öğrenci Kürtçe okuma yazma bildiğini söyleyerek; “Buraya ders çalışmanın yanında Kürtçe kitaplar da okumak için geliyorum. Kürtçe okumaktan büyük haz alıyorum.” Dedi.

Kütüphanenin kurucuları, Bismil halkının ‘Cizreli Kütüphanesi’ne sahip çıkmalarını,  özellikle anne ve babaların, çocuklarıyla birlikte kütüphaneye gelemeri çağrısında bulunuyorlar.

CİZRELİ İSMAİL EBU’L İZ KİMDİR?

İsmail Cizreli ya da El Cizîrî (d. 1136, Şırnak, Cizre - ö. 1206, Cizre), (Arapça: Kürtçe: Îsmaîlê Cizîrî) tam adıyla Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cizîrî İslâm'ın Altın Çağında çalışmalar yapan Müslüman Kürt bilim adamı ve mühendis. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen Ebû’l İz El Cizîrî'nin çeşitli kaynaklarda Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu ifade ediliyor.