Van’da Kürtçe kursları açılıyor

Van’da Tuşba Halk Eğitim Merkezi ve Feqiye Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde Kürtçe kursları açılıyor.

HABER MERKEZİ

Tuşba Halk Eğitim Merkezi’nde açılan A1 seviyesindeki kursta Kürtçede başarılı olan kişilere MEB onaylı sertifika verilecek.

K24’e konuşan Kürtçe öğretmeni Gernas Hezex, bir ay önce diplomasıyla birlikte Tuşba’daki Halk Eğitim Merkezi’ne Kürtçe kursu için başvuruda bulunduğunu, Halk Eğitim Merkezi’nin kendisine yeni dönüş yaptığını belirterek, boş sınıflarının olmadığı, başka bir yerde sınıf bulması halinde Kürtçe kursuna izin verebileceklerini ilettiğini söyledi: 

“Bir ay önce diplomamla birlikte Tuşba Halk Eğitim Merkezi'ne gittim ve Kürtçenin Kurmanci lehçesinde kurs açma başvurusunda bulundum. Onlar da boş sınıf kalmadığını başka bir yerde derslik/sınıf bulmam halinde kursu açabileceklerini söylediler. Ben de gençlerden dolayı üniversiteyi seçtim. Oradaki Genç Ofisi müdürüne bir dersliğe ihtiyacımın olduğunu söyledim. Onlar da bir derslik verdiler. Kürtçe kurs açma meselemiz böyle başladı. Kursu hafta içi ve hafta sonu olarak iki gruba ayırdık. Salı - perşembe günleri bir grup, cumartesi - pazar günleri de bir grup şeklinde olacak. Yani hafta sonu ve hafta için olarak ayırdık grupları. Her grup haftada 2 gün ders alacak. Hafta için olanlar günde 4 saat, hafta sonu olanlar da günde 6 saat olacak. Kurs tamamen ücretsiz olarak 15 Şubat’ta başlayacak. Kurs sonunda bir sınav olacak, devamlı ve istikrarlı bir şekilde kursa gelen öğrencilere sınavda başarılı olmaları halinde MEB onaylı sertifika verilecek. Kursun açılabilmesi için ön şart, bir sınıfta 12 öğrencinin olması.”

“KÜRT DİLİ MEZUNLARI KÜRTÇE KURSLARI İÇİN BAŞVURUDA BULUNSUNLAR”

Hezex, kursta Kürtçe ile ilgili amaç ve hedefini şöyle anlattı: 

“Amacım Kürtçenin sadece konuşma dilinden ibaret olmadığı, Kürtlere Kürtçenin okuma-yazma dili de olduğunu göstermek ve öğretmek. Çünkü Kürtler okuma yazma konusunda çok zayıflar. Kürtçenin sadece konuşma dilinden ibaret olduğunu zannediyorlar. Bir kurs ya da eğitim kurumundan bahsedildiği zaman ‘Ya biz zaten biliyoruz’ diyorlar. İşte bunun için Kürtçenin okuma-yazma dili olduğunu da göstermek istiyorum. Kürtçeye karşı inanılmaz bir ilgi var. İnsanlar mesaj atıyor, inanılmaz bir Kürtçe açlığı var Tuşba’da. Umarım bu ilgi devam eder.”

Kürtçe öğretmeni Hezex, her il ve ilçede bulunan Kürt dili mezunlarının diplomalarıyla birlikte Halk Eğitim Merkezlerine gidip kurs açma talebinde bulunmaları gerektiğini söyledi.

KÜRTÇE BURSLU KURS

Öte yandan Van Feqiyê Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde de Kürtçe dersleri verileceği duyuruldu.

Derneğin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Kürtçe dersi almak isteyen 11 - 17 yaş aralığında, Van’da ikamet eden öğrencilerimiz için ücretsiz ve burs imkanı tanıyabileceğimiz bir ders ekibi oluşturulacaktır. Dersler yüz yüze sınıf ortamında yapılacaktır.”