John Jenkins: Filistinliler için bir devlet kurulmalı

John Jenkins, Hamas'ın esirleri serbest bırakması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ 

İngiltere’nin eski Irak Büyükelçisi John Jenkins, Körfez ülkelerinden hiçbirinin Hamas'a yönelmeyeceğini Hamas’ın onlar için bir sorun olduğunu belirtti.

John Jenkins, Duhok Amerikan Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu’nda (MEPS 2023) açıklamalarda bulundu.

Mısır’ın 1973 yılında İsrail’e düzenlediği saldırıyı hatırlatan Jenkins, “Hamas, Mısır gibi bağımsız bir ülke değil, aşırıcı bir terör grubu, İslami bir siyasi harekettir, bağımsız bir devlet değil. Hamas siyasi bir aktör olmadığı için eline bir şey geçmeyecek.” dedi.

Jenkins, 7 Ekim'den sonra İsrail politikasında değişiklik olacağına değinerek, "İsrail’in şu anda sahip olduğu bölgeleri korumaya çalıştığı" değerlendirmesinde bulundu.

“Hamas, Filistin devleti içinde bir aktör olarak çalışıyor.” diyen Jenkins, “İbrahimi anlaşmalara baktığınızda Batı Şeria'nın bir daha işgal edilmemesi gerektiğini anladık. Bunun doğru bir politika olduğunu düşünüyorum. Yani İsrail artık Batı Şeria'daki işgalini genişletmemeli.” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan ile İsrail arasında yoğun görüşmelerin olduğunu ABD’nin de bunlardan haberdar olduğunu kaydeden Jenkins, “Tıpkı Akabe'de söylendiği gibi Arap ülkeleri de bir bakıma siyasi çözüme ulaşıp bu savaşı bitirmek istiyor.” dedi.

Mısır ve Körfez ülkelerinin Hamas'a yönelmeyeceğini Hamas’ın onlar için bir sorun olduğunu bildiren Jenkins, kanaatinin İsrail Başbakanı Binyamin Natenyahu’nun sorunları çözeceği yönünde olduğunu dile getirdi.

Hamas'ın esirleri serbest bırakması gerektiğini vurgulayan eski Irak Büyükelçisi, "Filistinliler için devlet kurulmalı ve Hamas kalmamalı. Bu, durumun normale dönmesinin çözümü." diye konuştu.