Kürdistan balı dünya pazarlarına ihraç ediliyor

HABER MERKEZİ 

Başbakan Mesrur ​​Barzani'nin ekonomiyi çeşitlendirme ve tarım sektörünü destekleme vizyonu kapsamında, Kürdistan Bölgesi'nde üretilen bal, Aralık 2023’te ihraç edilecek ürünlerden biri olarak seçildi.

Başbakanlık Ofisi ekibi, Kürdistan balının uluslararası pazarlarda yerini alması amacıyla, teknik uzmanlık sağlayan yerli bir özel sektör şirketiyle koordinasyon kurdu.

-Kürdistan’da üretilen bal miktarı

Geçen yıl yaklaşık 1100 ton olan bal üretimi, Kürdistan'daki uzun süren yağış sezonun üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle bu yıl %50 azalarak 550 ton oldu.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin planına göre gerekli dış talebin sağlanması ve dış pazarlarda Kürdistan balına olan talebin artması durumunda, ihracat düzeyinin artırılması için bal üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

-Bal ihracatındaki hedef

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, dokuzuncu kabinenin planına uygun olarak yerli üretimin artırılması, çeşitlendirilmesi ve özel sektörün güçlendirilmesi amacıyla bal ihracatının gerçekleştirilmesine karar verdi. Bu hükümetin sadece petrol gelirlerine bağımlılığını azaltma yönünde attığı adımların bir parçası.

-Balların kalitesi

Kürdistan balının kalitesi ve uluslararası standartlara uygunluğunun tespit edilmesi amacıyla test çalışmaları Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) iki aşamada gerçekleştirildi.

Testin ilk adımı Şubat 2023'te BAE'nin Fujairah kentindeki NLRC laboratuvarında gerçekleştirildi. Test sürecinin ikinci adımı ise Ekim 2023'te Dubai'deki SGS laboratuvarlarında gerçekleştirildi.

Test sonuçları Kürdistan balının uluslararası standartları karşıladığı kesinleştirdi.

-Kürdistan balı piyasada

Özel sektör firmalarının yurt içi ve yurt dışı pazarlarla ilişkilerini düzenlemek amacıyla Başbakanlık Ofisi ekibi koordinasyonunda, geçmişte önemli miktarda Kürdistan balı pazarlandı.

“Carrefour Irak”, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük şubeleri için Lux şirketinden 840 kilogram bal satın alırken, “Talabat Irak” da aynı firmadan Kürdistan Bölgesi ve Bağdat'taki şubeleri için 200 kilogram bal satın aldı.

Katarlı Farm Craft Global, ithal ettiği 2 ton Kürdistan Bölgesi balını ülke pazarlarında alıcılara sunuyor. BAE ve Ürdün de Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile bal ürünlerinin ithalatı için temas halinde.

-İhracatta ilk adım

İlk etapta pilot proje olarak sadece Katar'a 2 bin kilogram bal ihraç edilmesi planlanıyordu ancak, iki yerli firmanın 1400 kilogram ürün satın almasıyla ihraç edilen miktar 3 bin 400 kilograma yükseldi.

Katar’a ihraç edilen 2 bin kilogram bal, 350 ve 650 kilogramlık 4 bin 920 şişeden oluştu. Söz konusu ihracattan 149 milyon 423 bin 750 dinar gelir elde edildi.

İki yerli firmanın, farklı boyutlarda 2 bin 280 şişeden oluşan 1400 kilogram bal satın almasıyla elde edilen gelir ise 76 milyon 176 bin dinar oldu.

-Bölgelere göre bal üretimi

İç ve dış pazara yönelik bal tedariki, Kürdistan Bölgesi'ndeki 8 farklı bölgeden seçilirken, yapılan denetimler sonucunda balın uluslararası standartlara uygunluğu güvence altına alındı.

Erbil’de en yüksek verime ulaşan Safin Dağı balı 4 bin kilogram üretildi. Süleymaniye’nin Şarbazher bölgesinde 600 kilogram, Mawat'ta ise 2 bin 500 kilogram bal üretildi.

Duhok’un Akre ilçesinde 300 kilogram, Atruş'ta ise 500 kilogram bal üretimi yapıldı. Halepçe’nin Biyare nahiyesinde 500 kilogram, Raniye’de 1500 kilogram ve Kelar ilçesinde 50 kilogram bal üretildi.