Doğal Kaynaklar Bakanlığı: Petrol ihracatına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracatına başlanması için çabaların devam ettiği belirtilirken, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin bu kapsamdaki çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığından bugün 26 Mart 2024 Çarşamba günü, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının durdurulmasının üzerinden bir yıl geçmesi dolayısıyla açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Nisan 2023’te petrol ihracatını yeniden başlatmak için federal hükümetle anlaşmaya vardı, ancak bu anlaşmaya rağmen petrol ihracatı yeniden başlamadı ve bütçe kanunundaki adil olmayan hükümler nedeniyle süreç daha da karmaşık hale geldi.” sözleri yer aldı.

“Kürdistan Bölgesi'nin petrol endüstrisi, ülke bütçesinden tek bir dinar bile harcanmadan, yabancı yatırımlarla kuruldu. Ancak bütçe kanununda, ülkenin genel bütçesinde milyarlarca dolara dayanan Irak petrol endüstrisine benzer değerlendiriliyor.” denilen açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nde petrol üretimi ve nakliyesi için ayrılan bütçenin, gerçek maliyetiyle örtüşmediği belirtildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin “iyi niyetle ve sorunların çözümü amacıyla federal hükümete 11 milyon varilden fazla petrol devrettiği ancak petrol üreten şirketlerin mali haklarını ödemek için tek bir dinar bile almadığı” vurgulandı.

Kürdistan Bölgesi petrolünün, Irak'ın petrol ihracatının yalnızca %10'unu oluşturduğu aktarılan açıklamada, petrolden elde edilen gelirin, Kürdistan Bölgesi halkının ülkenin genel bütçesindeki mali haklarının yalnızca bir kısmını oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Petrol ihracatının durdurulmasının ardından Kürdistan Bölgesi'ni ciddi bir mali krize soktular. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşlarının ödenmesi ertelendi. O dönemde çalışanların maaşları gecikmeden aylık olarak ödeniyordu.” ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Mesrur Barzani ile Irak Başbakanı Sudani’nin sorunların çözümü için çabaları başlattığı aktarılan açıklamada, “Bu amaçla hem federal Irak Hükümeti Petrol Bakanlığına hem de Doğal Kaynaklar Bakanlığına, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatına yeniden başlamasının önündeki engellerin ve sorunların çözülmesi için talimat verildi.” denildi.