Irak Başbakanı Sudani’nin ABD’deki temasları sürüyor

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani

HABER MERKEZİ

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, gittiği ABD'de Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile ayrı ayrı yaptığı  görüşmelerde siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldı.

Irak Başbakanlığından dün (15 Nisan 2024) yapılan açıklamada, Muhammed Şiya Sudani'nin Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüğü belirtildi.

Toplantıda, iki ülke arasındaki uzun vadeli ilişkilerin ilkelerinin oluşturulmasına yönelik çabalar ele alınırken, stratejik anlaşmanın yeniden etkinleştirilmesine vurgu yapıldı.

Sudani ile Blinken, ekonomik sorunları ve başta enerji sektörü olmak üzere Irak'taki ABD şirketlerine yönelik yatırım fırsatlarını da ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Irak Başbakanı Sudani

Sudani’nin Joe Biden ile görüşmesi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Antony Blinken ile görüşmesinin ardından Başkan Joe Biden ile bir araya geldi.

Biden, görüşmede İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarına işaret ederek, ülkesinin İsrail'in güvenliğini korumaya, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de ateşkese ve Orta Doğu'daki, özellikle de Irak'taki müttefiklerini korumaya kararlı olduğunu belirtti.

Irak ile ABD arasındaki ortaklığın önemine değinen Biden, “Geçtiğimiz on yılda birliklerimiz DAİŞ'i yok etmek için Irak birlikleriyle iş birliği yaptı. Irak'la önemli bir stratejik anlaşmamız bulunmaktadır." dedi.

Irak Başbakanı Sudani de Biden'a kendisini Washington'a davet ettiği için teşekkür ederek, iki ülke arasındaki stratejik anlaşmanın yeniden canlandırılması konusunda ciddi olduklarını söyledi.

Irak-ABD ilişkilerinin daha da güçleneceğine dikkat çeken Sudani, “Güvenlik ve askeri ilişkileri görüşeceğiz. Irak-ABD ilişkileri önemli bir aşamadan geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'nin Ceyhan limanına petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunu görüştü. İki taraf, (Kürdistan Bölgesi) petrol ihracatının yeniden başlatma arzusunu dile getirdi.

Açıklamada, Biden ve Sudani'nin Kürdistan Bölgesi'ni Irak'taki genel güvenlik ve istikrar sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak tanımladığı kaydedildi.

Irak Başbakanı Sudani ile ABD Başkanı Biden

Sudani’nin ABD Savunma Bakanı Austin ile görüşmesi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Bakan Lloyd Austin ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin Pentagon karargahında yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Başbakan Sudani ve Savunma Bakanı Austin, Irak güvenlik güçlerinin ve Peşmerge güçlerinin kapasitesinin geliştirilmesi ve modernizasyonuna yönelik çabaların yoğunlaştırılması konusunu görüştü.

ABD ile Irak’ın DAİŞ ile mücadele konusunda güvenlik iş birliğinin devam ettiğininin altını çizen ikili, 550 milyon dolar değerinde silah ve askeri teçhizat alımına ilişkin bir sözleşme imzaladı.

Görüşmede iki taraf Kürdistan Bölgesi dahil Irak'taki ABD üslerinin korunması konusunda mutabık kaldı.

Irak Başbakanı Sudani, ABD Başkanı Joe Biden'ın resmi daveti üzerine 13 Nisan’da ABD’ye gitti.

Irak Başbakanı Sudani ile ABD Savunma Bakanı Austin