HDP’nin yeni hamlesine Barzani’den destek

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyeti Başbakanlık ofisinde kabul etti.

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyeti Başbakanlık ofisinde kabul etti.

Kürt birliğinin oluşturulması için yeni bir adım

Başbakan Barzani tarafından ağırlanan Demirtaş, Kürdistan’a geliş amacından ve dün Başkan Mesut Barzani ile bir araya geldiği görüşmesinden bahsederek ziyaretlerinin, Kürt birliğinin korunması, bütün Kürt tarafları arasında güçlü bir diyalog kanalının oluşturulması ve Kürtlerin kendi içindeki sıkıntılarının çözüme kavuşturulması için yeni bir adım olabileceğini dile getirdi. Demirtaş, Kürt kazanımlarının korunması ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki sorunlara katkı sağlayabilmek için çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

 

HDP’den arabuluculuk hamlesi

Kürdistan’ın bütün parçalarındaki Kürt taraflar arasındaki diyalog ve anlayışın, Kürtlerin iç sorunlarının kısa sürede çözülmesini sağlayacağını, bölgedeki konumunu güçlendireceğini ve Kürt halkının üzerindeki tehditleri azaltacağını ifade eden Demirtaş, HDP’nin, Kürdistani taraflar arasında arabuluculuk yapmak üzere önemli bir hamle başlattığını dile getirdi ve Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’den söz konusu hamleye destek vermesini talep etti.

Barzani’den hamleye destek

Başbakanlık sitesinden yapılan açıklamaya göre HDP heyetini büyük bir samimiyetle karşılayan Başbakan Barzani, ziyaretlerinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Barzani, Demirtaş’ın talebine verdiği karşılıkta, desteğe hazır olduklarını ileterek başarılar diiledi.

Barzani: Diyaloga dair her türlü adımı destekleriz

Diyalog ve anlayışın, en kötü sorunları ve krizleri çözdüğüne, tehditlere karşı mücadele etmeyi kolaylaştırdığına dikkat çeken Barzani, hükümetinin ve kendisinin diyalog ve anlayış yaratmaya yönelik her türlü adıma sonsuz destek sunduğunu bildirerek böylesi çabaların öneminin büyük olduğunu vurguladı.

 

Demirtaş: Barzani’nin barış sürecindeki rolü önemli

Toplantının bir diğer bölümünde ise Türkiye’de uzun bir süredir askıya alınan çözüm sürecine değinildi. Demirtaş, Başbakan Barzani’nin Türkiye’deki barış sürecinin sürdürülmesindeki rolünden önemle bahsederek, sürecin yeniden başlaması ve Kürt sorunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması için Barzani’den, aynı çabalarına devam etmesini talep etti.

Barzani, barış sürecine desteğini yineledi

Buna karşılık Barzani ise, Türkiye’deki Kürt sorunun sadece barış, diyalog ve anlayış yollarıyla çözülebileceğine dikkat çekerek silahların hiçbir sorunun çözümüne çare olamayacağını ve hiçbir tarafa hizmet edemeyeceğini vurguladı. Barzani, barış sürecini desteklemeye devam ettiğini yineledi.

Bölgedeki son gelişmeler de konuşuldu

DAİŞ savaşı, bölgede yaşanan son gelimeler ve terörle mücadele hususları da toplantıda ele alınan konular arasında yer aldı.

Demirtaş'tan Barzani'ye hediye
Barzani ve Demirtaş arasında Erbil'deki başbakanlık özel çalışma binasında yapılan görüşmenin ardından, Demirtaş tarafınfdan Barzani'ye, değerli sanatçılar Aram Tigran ve Ayşe Şan'ı anlatan iki ayrı kitap ile Boşnak asıllı Osmanlı sanatçısı Matrakçı Nasuh'un 15. yüzyılda yaptığı Diyarbakır minyatür çalışmasını hediye edildi.