"İlk kez bir Iraklı müzakere heyeti COP konferansına katılıyor"

Irak Çevre Bakanı, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin iklim değişikliğiyle mücadelede doğru yolda ilerlediğini açıkladı
kurdistan24.net

HABER MERKEZİ 

Irak Çevre Bakanı Nizar Amedi, bu yıl önceki konferanslardan farklı olarak ilk kez Irak’tan bir müzakere heyetinin Taraflar Konferansı'na (COP) katıldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı’na (COP28) katılan Iraklı Bakan Amedi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği nedeniyle her yıl en yüksek sıcaklıklar Irak'ta kaydediliyor, dolayısıyla Irak'ın konferansa katılımı önemli. Irak konferansa Kürdistan Bölgesi’nden yetkililerin de aralarında bulunduğu ulusal bir heyetle katıldı.” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin talimatıyla iklim değişikliği ile mücadele için üst düzey bir komite kurduklarını aktaran Bakan Amedi, Kürdistan Bölgesi’nden de yetkililerin yer aldığı komitenin 6 aydır çalışmalarına başladığını aktardı.

“Irak daha önceki konferanslara da katılmıştı ancak özel bir komite yoktu. Bu yıl Irak ilk kez bir Irak müzakere heyetiyle birlikte COP28'e katıldı.” diyen Bakan Amedi, “Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin bu konuda doğru yolda olduğunu düşünüyorum, her iki tarafta plan ve aşamaları uyguladık.” diye konuştu.

Nizar Amedi, Kurdistan24'ün, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in konferansta Irak'a yardım edilmesi talebiyle ilgili sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

“Irak dünyada oluşan bu değişimin nedeni değil, iklim değişikliğinin nedeni sanayileşmiş ülkelerdir. Paris Anlaşması, bu değişikliklerin diğer ülkeleri etkilemesine neden olan ülkeler için bir fon kurulmasını öngörüyor. İklim değişikliğinin ön saflarında yer alan Irak da dahil olmak üzere değişikliklerden etkilenen ülkeler için fonu desteklemeleri gerekiyor. Anlaşmanın bu kısmı henüz uygulanmadı. Anlaşma geçen yıl COP27'de tartışılmıştı ancak gerektiği gibi uygulanmadı. ”