5'i büyükşehir olmak üzere 11 ilin belediye başkanı kadın

HABER MERKEZİ

Türkiye ve Bakur’da yapılan 31 Mart mahalli idareler genel seçimlerinde 5’i büyükşehir olmak üzere 11 ilin belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

31 Mart’ta sandık başına giden 48 milyon 256 bin 117 seçmen, 5 yıl boyunca yerel yönetimleri idare edecek yöneticilerini belirledi.

Kesin olmayan sonuçlara göre seçmenler Bakur’daki Diyarbakır, Antep ve Türkiye’deki Aydın, Eskişehir ve Tekirdağ büyükşehir belediyelerinde tercihlerini kadın adaylardan yana kullandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Ayşe Ünlüce, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için DEM'in adayı Ayşe Serra Bucak Küçük, Antep Büyükşehir Belediyesi için AK Parti'nin adayı Fatma Şahin ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Candan Yüceer başkanlık yarışını önde tamamladı.

31 Mart seçimlerinde il belediye başkanlığını 11 kadın kazanırken, bir önceki turda (2019) sadece dört kadın kazandı.

Mahalli idareler genel seçimleri

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu, 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu, yaklaşık bin de seyyar sandık oluşturuldu.

81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı.