Ahmet Turan Han: Seçmen, AK Parti'ye ders vermek için tepkisini bu seçimlerde ortaya koydu

"8 AK parti seçmeni sandığa gitmemişken, 2 CHP seçmeni sandığa gitmemiş"

HABER MERKEZİ 

Datailor Veri Analiz Genel Koordinatörü Ahmet Turan Han, seçimlerde iktidarın oy oranının düşmesini Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçmeninin sandığa gitmemesine gitse bile, farklı partilere oy vermesine bağladı.

Ahmet Turan Han, Kurdistan24 muhabiri Murat Ekinci’nin sorularını yanıtlayarak, seçim sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçim öncesi yaptıkları araştırma ve gözlemler ile seçim sonrası ilçe bazlı datalar içerikli araştırmaların, AK Parti seçmeninin sandığa gitmediğini ortaya çıkardığını belirten Ahmet Turan Han, “Orada gördüğümüz ana şey şuydu; Daha çok AK Parti seçmeni sandığa gitmemiş. Hatta orada 8’e 2 oranında bir oran çıkardık. Yani, 8 AK parti veya Cumhur İttifakı seçmeni sandığa gitmemişken, 2 tane CHP veya Millet İttifakı seçmeni sandığa gitmemiş.” dedi.

Yaptıkları anket ve çalışmaların daha çok AK Pati seçmeninin sandığa gitmeme veya gitse bile AK Parti’ye değil de daha farklı tercihlere yöneldiğini ortaya koyduğunu dile getiren Ahmet Turan Han, "Seçim öncesi yapmış olduğumuz özellikle kalitatiflerde çıkan çok çarpıcı sonuçlar vardı, bunların ana ekseni bir AK Parti seçmeninde geçmiş bir ders verelim tepkisi vardı.” diye konuştu.

“Bunu çeşitli alt nedenleri var tabi ama geçmişten birikmiş tortular var bunu görüyorduk. Bu tepki seçmenin konuyu beka meselesi olarak görmesi dolayısıyla mayıs seçimlerinde olmadı.” değerlendirmesinde bulunan Ahmet Turan Han, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“O zaman yaptığımız gözlemlerde de ciddi bir şey olduğunu görüyorduk, seçmenler bu seçimi o kadar önemli bir seçim olarak görmediğinden tepki bu seçimlerde ortaya çıktı. Ana neden biriken tortu. Biraz alt nedenlere indiğimizde en önemlisi ekonomiyi görüyoruz. Ekonomi insanlar için çok önemli.”

Demirel’in “Kaynamayan tencere bir şekilde seçimlerde sonucunu gösteriyor.” sözünü anımsatan Turan Han, “Ana neden o. İkinci buna yakın neden AK Parti’de belli yozlaşmalı seçmen görülüyordu. Son aylarda çok sıcak bir mesele olan İsrail çerçevesinde sosyal medyada, iktidar buna yönelik tepki göstermiyor veya zayıf tepki gösteriyor gibi söylemler vardı, hatta son haftalarda çıkan belli veriler ve ticaretin bile durmadığı, en azından belli seçmen guruplarında etkili olduğunu görüyoruz. Bunların yanı sıra faiz de vardı.” ifadelerini kullandı.

Sandığa gitmemenin AK Parti seçmeninin birinci tercihi olduğuna işaret eden Turan Han, “Sandığa gidip tercih yapma noktasında ise seçmeni şöyle görüyorum; Seçmen partileri ikiye ayırmış, biri asla oy vermeyeceği şer ekseni dediği partiler, bunlar daha çok CHP’nin etrafındaki partiler. İkincisi de daha çok oy verilebilecek partiler olarak sınıflandırılmış. Bunlar geçmişte Cumhur İttifakı ile yol almış ve birlikte hareket etmiş veya birlikte hareket etmese bile destek vermiş partiler.” dedi.

Ahmet Turan Han, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bunların birincisi, hepimiz gördük Yeniden Refah Partisi. Bir diğeri belli coğrafyada Sivas’ta gördüğümüz Büyük Birlik Partisi, yine küçük partilere yönelik il ve ilçe bazlı benzer yönelimleri görüyoruz. İlginç bir şekilde Nevşehir’de bu İYİ Parti oldu, çünkü Nevşehir’de gösterilen aday aslında geçmişte AK Parti’de görev almış biri, yani seçmen şer ekseni olarak nitelendirilmeyen adaylara kaydı. Buna belki Ankara’yı ekleyebiliriz. Ankara kendi kendine özel bir keys. Ankara’da biraz faklı oldu. Ankara’da Mansur Yavaş’ın ismi daha farklı noktada duruyordu.”