Erdoğan’dan kritik ziyaret: 13 yıl sonra yarın Bağdat ve Erbil’de olacak

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında 20’den fazla anlaşma imzalanacak.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Bağdat ve Erbil üst düzey yetkilileriyle güvenlik, ticari ilişkiler ve su konuları görüşecek.

Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında olduğu kalabalık bir heyet eşlik edecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Bağdat ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile görüşecek. Daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile bir araya gelecek. Ziyaret kapsamında iki ülke arasında güvenlik, ticaret ve ekonomi alanlarında 20’den fazla anlaşma imzalanacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün (21 Nisan 2024) basın toplantısında yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak'ı ziyaretinde 20'den fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatların tamamlandığını söyledi.

Son zamanlarda PKK’yi yasaklı örgüt ilan eden Irak Hükümeti, örgütün temizlenmesi için Türkiye ile Ortak Harekat Merkezi kurulmasına evet demişti. Erdoğan’ın ziyaretinde Ortak Harekat Merkez ile ilgili önemli ayrıntılar ele alınacak.

Somut adımların yer aldığı yol haritası olarak da nitelenen “Stratejik Çerçeve Metni”, Irak ile iş birliğinin güvenlik dışındaki alanlarda geliştirilmesi ve ilişkilerin daha sağlam bir zemine oturtulması açısından her iki ülke için önem taşımaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan, Erbil ziyaretinde ise güvenlik konusunun yanı sıra enerji konusunu görüşecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 18 Nisan’da konuk olduğu NTV'de Irak-Türkiye boru hattı ve Erbil ile Bağdat arasındaki petrol sorununa ilişkin açıklamalar yapmıştı.

4 Ekim 2023'ten bu yana boru hattının teknik olarak çalışmaya hazır olduğunu hatırlatan Bayraktar, “O gün bugündür hala boru hattından bir akış yok. Irak’la devam eden bir davamız var. Sıkıntıların müsebbibi Türkiye değildir. Burada Erbil yönetimi ile merkezi yönetim arasındaki anlaşmazlıktan dolayı bir sıkıntı var. Biz Türkiye olarak arasındaki petrol sorununun çözümünde rol oynamaya hazırız.” demişti.

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, detaylara yer vermeksizin 31 Mart yerel seçimlerin ardından Irak’a ziyaret gerçekleştireceğini bildirmişti.

Erdoğan'ın Bağdat ziyareti, Turgut Özal'ın 1980'lerin sonundaki ziyaretinden bu yana bir Türk cumhurbaşkanının gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacak; ancak Erdoğan, 2008, 2009 ve 2011'de Irak Başbakanı Nuri el Maliki döneminde Türkiye başbakanı olarak Bağdat'ı ziyaret etmişti.