Erdoğan'ın Erbil ziyareti Türkiye'deki gazetelerin manşetinde

HABER MERKEZİ 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaret Türk gazetelerinde büyük yer edinirken, hemen hemen tüm gazeteler ziyareti manşetlerine taşıyarak, Erdoğan'ın sıcak karşılandığını yazdı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Nisan 2024'te Erbil'e yaptığı ziyaret Türk medyasında geniş yankı buldu, hatta gazetelerin ilk sayfasında geniş bir şekilde yer edindi.

Haberlerde Erdoğan’ın Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılanmasına işaret edilirken, toplantıların gündeminin başında enerji ve ekonomi konularının yer edindiği belirtildi.

Akşam gazetesinde ziyarete ilişkin habere yer verilirken, “Görüşmelerde PKK'ye yönelik güvenlik operasyonları ve Kalkınma Yolu anlaşması üzerinde duruldu. En çok göze çarpan ise Erdoğan'ın Erbil ziyareti ve Erbil Kalesi fotoğraflarının yayınlanmasıyla Erdoğan'ın sıcak bir şekilde karşılandığı söyleniyor.” ifadeleri kullanıldı.

İktidara yakın olan Yeni Şafak ise haberinde, Ankara, Erbil ve Bağdat ilişkilerinin geleceğine yönelik sağlam bir yol haritası belirlendiğini yazarken, Erdoğan'ın Erbil'deki sıcak karşılanmasına vurgu yapt.

Yeni Şafak, Erdoğan’ın geçtiği Kürdistan ve Türk bayraklarının bir arada asıldığı caddelerin isimlerini bile zikretti.

Milliyet gazetesi de Erdoğan'ın ziyaretini "Türkiye-Irak ilişkilerinde bir dönüm noktası" ifadesiyle manşete taşıdı. Gazete, Kalkınma Yolu projesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandığına da değinerek, Türkiye ve Irak'ın PKK'ye karşı birlikte mücadele edeceğini vurguladı.

Türkiye Gazetesi ise ziyareti "Irak'ta yeni bir sayfa" olarak okurlarına sundu. Erdoğan'ın 8 bakanla birlikte Bağdat'a gittiğini ardından da Erbil'i ziyaret ettiğini yazan gazete, Türkiye'nin Araplara, Kürtlere, Türkmenlere ve diğer topluluklara aynı seviyede yaklaştığını yazısına ekledi.

Yeniçağ gazetesi, Erdoğan'ın 13 yıl sonra Irak'ta olduğunu, Erbil'de özellikle enerji konusunun ve Erbil ile Bağdat arasında petrol ihracatına ilişkin gerilimin ele alındığını belirtti.

Öte yandan Milad gazetesi ziyarete ilişkin haberinde, Irak'ın PKK'ye yönelik operasyonlara katılmaya yakın olduğunu savundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Nisan 2024 Pazartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Türkmen Temsilcilerle bir araya geldi.

Bağdat’taki temaslarını tamamlamasının ardından başkent Erbil’e geçen Erdoğan ve beraberindeki heyet, Erbil Uluslararası Havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve birçok bakan tarafından karşılandı.

Erdoğan Erbil ziyaretinde Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile toplandı.

Bağdat ve Erbil ziyaretleri boyunca Erdoğan’a, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik etti.