Hakan Fidan: Erbil ziyaretimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan Kürdistan Bölgesi'ne desteğini yineledi

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erbil ziyaretinde, Kürdistan Bölgesi’ne olan desteğini yinelediğini belirtti.

Bakanı Hakan Fidan, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunurken, Erdoğan'ın Erbil ziyaretinin tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti Türkiye-Irak ilişkileri bakımından tarihi bir öneme sahip.” diyen Hakan Fidan, “Çok çeşitli alanlarda 26 anlaşma imzalandı. Bundan sonra hem terörle mücadelede hem de kalkınma yolu gibi somut projelerle iki ülke arasındaki ilişkileri ileri taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Nisan 2024 Pazartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Türkmen Temsilcilerle bir araya geldi.

Bağdat’taki temaslarını tamamlamasının ardından başkent Erbil’e geçen Erdoğan ve beraberindeki heyet, Erbil Uluslararası Havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve birçok bakan tarafından karşılandı.

Erdoğan Erbil ziyaretinde Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile toplandı.

Bağdat ve Erbil ziyaretleri boyunca Erdoğan’a, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik etti.

Söz konusu ziyaret Erdoğan’ın Erbil’e gerçekleştirdiği ikinci ziyaret oldu. 2011 yılında Türkiye Başbakanı olarak Erbil’e gelen Erdoğan, Başkan Mesud Barzani ile Erbil Uluslararası Havalimanının açılışına katılmıştı. Erdoğan’ın bu sefer gerçekleştirdiği ziyareti ise Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyareti oldu.