Erdoğan'ın kritik ziyareti yarın: Irak'la üç ticaret anlaşması imzalanacak

HABER MERKEZİ 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planlanan Irak ziyaretinde güvenlik, ticaret ve ekonomik konularda stratejik çerçeve anlaşmasının imzalanması da dahil birçok önemli ekonomik konunun ele alınması bekleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın (21 Nisan 2024 Pazartesi) 13 yıl aradan sonra Bağdat’ı ardından Erbil’i ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaret kapsamındaki görüşmelerde Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi için özel önem taşıyan çok sayıda ticari ve ekonomik konunun ele alınacağı değerlendiriliyor.

Ziyaret protokolü konusunda varılan anlaşmaya değinen Irak'ın Ankara Büyükelçisi Majid Al-Lachmawi, iki ülke arasında askıya alınan sorunların çözüme kavuşturulacağını kaydederek, “Güvenlik, ekonomi ve kalkınma alanlarında stratejik çerçeve anlaşmaları imzalanacak.” dedi.

Ele alınması beklenen güvenlik konular gizli kalsa da şu ana kadar imzalanması planlanan projeler Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından açıklandı.

Bakan Bolat’ın açıklamasına göre “Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi Kurulmasına Dair Ortak Bildiri", "Ürün Güvenliği ve Ticarette Teknik Engeller Alanlarında Danışma ve İşbirliği Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Protokol" ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Irak Ticaret Odaları Birliği arasındaki Mutabakat Zaptı olmak üzere 3 anlaşma imzalanacak.

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, detaylara yer vermeksizin 31 Mart yerel seçimlerin ardından Irak’a ziyaret gerçekleştireceğini bildirmişti.

Erdoğan'ın Bağdat ziyareti, Turgut Özal'ın 1980'lerin sonundaki ziyaretinden bu yana bir Türk cumhurbaşkanının gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacak; ancak Erdoğan, 2008, 2009 ve 2011'de Irak Başbakanı Nuri el Maliki döneminde Türkiye başbakanı olarak Bağdat'ı ziyaret etmişti.

Erdoğan, 19 Nisan'da cuma namazının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken, 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştireceği ziyaretle ilgili detaylara yer vermiş ve Bağdat'ın ardından Erbil'e geleceğini duyurmuştu.