Maruf: Erdoğan, kota sisteminin kaldırılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi

Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf
Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf

HABER MERKEZİ

Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı ve Kürdistanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde kota sisteminin kaldırılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.” dedi.

Bakan Maruf, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Erbil’e gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili Kurdistan24 muhabirine açıklamalar yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Erbil'e gerçekleştirdiği ziyaretin hassas, tarihi ve çok önemli olduğunu belirten Aydın Maruf, “Erdoğan'ın dünkü ziyareti ve Kürdistan Bölgesi’nden bir heyetin Bağdat’a gerçekleştireceği ziyaret, kota sisteminin geri verilmesi üzerinde etkisi olacak.” ifadelerini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ve Kürdistan yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bileşenlerin haklarının korunması gerektiğini vurguladığını kaydeden Bakan Maruf, “(Erdoğan) Görüşmelerde kota sisteminin kaldırılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.” diye konuştu.

Erbil ile Ankara arasındaki ilişkilerin oldukça iyi bir seviyede olduğunun altını çizen Aydın Maruf, “Erdoğan'ın ziyaretinin amaçlarından biri de bu ilişkileri geliştirmekti.” dedi.

Kürdistan Parlamento Seçim Yasası'nın 36. maddesine göre 5 kota sandalyesi Keldani, Asuri ve Süryanilere, 1 sandalye Ermenilere, 5 sandalye ise Türkmenlere ayrılmıştı ancak, 21 Şubat’ta Federal Mahkeme, söz konusu 11 sandalyeyi iptal etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Bağdat ve Erbil ziyareti

Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, dün sabah saat 11.00’de Irak'ın başkenti Bağdat’a ulaşmış ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani tarafından karşılandı.

Bağdat’taki temasları çerçevesinde Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ve Türkmen temsilcilerle bir araya geldi.

Beraberindeki heyetle Erbil’e geçen Erdoğan, saat 20.30’da ulaştığı Erbil Uluslararası Havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı, başkent Erbil ziyareti kapsamında, Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile toplantı gerçekleştirdi.

Bağdat ve Erbil ziyaretleri boyunca Erdoğan’a, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik etti.