PKK’nın seçim engellemesi ve KYB’ye desteği yabancı bir müdahaledir

Kurd24

Bu makalem yayınladığı zaman, Iraklılar ve Kürdistanlılar oy vermeye devam ediyor olacak. Bir kez daha belirtiyorum ki bu genel seçimler hem Irak ve hem de Kürdistan Bölgesi için oldukça önemli bir seçimdir. Bu seçimlerin sonuçları, federal sistemin yerli yerine oturtulması, Federal Hükümetle Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin federal sisteme uygun bir düzenlemeye ve yapılanmaya kavuşması, Kürdistan yönetiminin dışındaki Kürt Bölgelerinin ele alınıp çözüm kavuşturulması, Kerkük sorunun çözümlenmesi, Kürdistan Bağımsızlık Referandum sonucunun adım adım hayata geçirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı bütün Iraklılar ve Kürdistanlılar sandık başına giderek oylarını kullanmalıdırlar. Bu stratejik konuların çözümlenmesinde nitelik ve tarihsel güçlü arka planından dolayı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), önemli bir misyona sahiptir. Bu nedenle sadece bütün Kürdistanlılar değil,  federalizmi ve demokrasiyi savunan Araplar da KDP’ye oy vermelidirler.

Bu önemli Irak genel seçimi için aylardır yorumlar ve analizler yapılıyor. Genel seçim bağlamında Irak’ın birçok temel meselesi de masaya yatırılıyor. Çözüm öneriler sunuluyor. Umut ederim bu öneri ve görüşler, siyasi partiler, yeni parlamentoya seçilen milletvekilleri, kurulacak hükümet ve özellikle de meclis tarafından önemsenirler.

Genel seçimlerden sonra da seçim sonuçları hakkında yorum ve analizlere devam edilecek. Seçim sonuçlarından çıkarılan sonuçlar, yeni döneme ilişkin öneriler ve projeler de hiç şüphe yok ki gündeme geleceklerdir. Kürdistanlı yazarlar, gazeteciler, akademisyenler de bu bağlamda işlerini yapacaklardır. Onlara fazlasıyla bir görev düşmektedir:

Seçim kampanyasında gündemde olan çok konuşulan konulardan biri, PKK’nın Kürdistan’da seçim kampanyasını ve özellikle de KDP’nin seçim kampanyasını engelleme çabası, ayrıca tam bir müdahale anlamına gelen Kürdistan Yurtseverler Birliğini (KYB) destekleme kararıydı.

Hiç şüphe yok ki seçimden sonra da PKK’nın yıkıcı, yabancı, işgalci, hukuk dışı, sömürgeci güç odaklarına hizmet eden ve onların isteklerini uygulamaya geçiren, İran devletine hizmet anlamındaki tutumu ve seçim engelleme çabaları konuşulmaya ve yorumlanmaya, buna karşılık yapılacaklar ifade edilmeye devam edilecektir.

Kürdistan Bölgesi’nde işgalci, yabancı, terörist, yıkıcı uygulama içinde olan PKK merkezi KYB’yi destekleme kararı verdi. Herkesin de KYB’ye oy vermesi için çağrı yapmakla kalmadı, bizzat seçimde taraf oldu. PKK’nın KYB’yi desteklemesi, tam anlamıyla bir yabancı işgalci müdahaledir. Aynı zamanda yasal değildir. Açıkça Irak Federal Yasalarını ve Kürdistan Federe Bölgesi yasalarını çiğnemek ve ihlal etmektir. Kürdistan Bölgesi’ndeki iç düzeni bozmayı, KYB hükümet koalisyonunun bir üyesi olduğundan hükümette çelişki yaratmayı, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin ilişkilerini bozmayı ve onlar arasında var olan çelişkileri artırmayı, çatışma çıkarmayı amaçladığı tartışmasızdır.

PKK, sadece KYB’yi desteklemekle kalmadı. KDP’nin seçim kampanyasını engellemeye çalıştı. Haşdi Şabi, Iraklı bazı Kürt düşmanı güçlerle ittifak ederek Şengal’e KDP milletvekili adaylarının bölgeye girmesini engellemeye çalıştı. Başka bölgelerde de bu yöndeki çabalarını ve provokasyonlarına devam etti.

 “7 Ekim günü sabah saatlerinde Erbil’de ikame eden dört kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin seçim döneminde Erbil’de provokasyon çıkarmak planı yapıyorlardı. HDP Erbil temsilciliğinde yer alan dört kişinin seçim günü bazı tutuklu kişilerin açlık grevlerini bahane ederek gösteri düzenlemeyi planlıkları ve ayrıca Avrupa’dan gelecek bazı kişilerle koordineli biçimde provokatif eylemler yapacakları tespiti yapıldığı için gözaltına alındılar.

PKK’nin özellikle seçim döneminde provokasyon çıkarmak ve seçimlere gölge düşürme yönünde, bazı ülkelerle beraber ortak hareket ettiği biliniyor. Erbil merkezli olarak yürütülecek olan provokasyonda HDP Erbil bürosunda yer alan bazı PKK’li kadrolar ve halk içinde örgütlendirilmiş kişilerin rol alacağı belirtiliyordu.

HDP bürosu sevk ve idare merkezi olarak kullanılıyor. HDP’nin Erbil temsilciliği açıldığı günden bu yana bir PKK bürosu gibi kullanılıyor. PKK HDP’ye verilen yasal izni ve hassasiyeti kullanarak kendi illegal işlerini burada yürütüyor, halkı Kürdistan Bölge hükümetine karşı örgütlüyor, yeni savaşçı, kadro çalışmaları, eylem vb. çalışmaların örgütlendirildiği bir merkez gibi kullanılıyor. PKK medyası da bir dönemdir Kürdistan Bölgesel Yönetimini hedefleyerek provokasyonu besleyecek yayınlar yapıyordu.” (Darka Mazî)

PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’nde genel seçime müdahale etmesi, uzun vadeli, 1990’lardan bu yana devam eden, PKK’nın üst aklını oluşturan sömürgeci ülkeler konsorsiyumunun ürettiği ve PKK’ya uygulattığı stratejinin bir parçası ve devamıdır.

Biliniyor ki sömürgeci devletler, bütün Kürtlerin evi ve yuvası olan, Kürtlerin hepsini fiilen dünya düzleminde temsil eden, bağımsızlığa giden yolun durağı olan Kürdistan Bölgesi’ni yıkmak istiyorlar. Çünkü Kürdistan Bölgesi’ni kendileri için bir tehdit, kendilerinin sömürgesi olan ve işgali altında olan Kürdistan parçalarında bir modele yol açacağını düşünüyorlar. Sömürgeci devletlerin kendileri Kürdistan Bölgesi’ni doğrudan yıkamadıkları için, PKK eliyle Kürdistan Bölgesi’ni yıkmak istiyorlar.

Bu sorun daha çok tartışılmaya devam edecek ve devam edilmesi de gerekir.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bu konuda ve genel olarak PKK’nın yıkıcı tutumuna karşı yapacağı siyasi, hukuki, askeri işlerin olduğu da tartışmasız.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir