Süper Kupa sonrası provokasyon içerikli paylaşım yapan kişi gözaltında

HABER MERKEZİ 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Turkcell Süper Kupa maçının ertelenmesinin ardından sosyal medya platformları üzerinden, dini ve manevi değerleri aşağılamaya çalışan, hakaret ve provokasyon içerikli paylaşımda bulunan bir kişi gözaltına alındı.

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Riyad'da Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki Turkcell Süper Kupa maçının ertelenmesinin ardından sosyal medya platformları üzerinden, dini ve manevi değerleri aşağılamaya çalışan, hakaret ve provokasyon içerikli paylaşımda bulunan Ö.B.Ç. isimli şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından "Gereği yapıldı-3" başlığıyla yaptığı paylaşımında, şu ifadeleri kullandı:

"Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa Final maçının ertelenmesi sonrası sosyal medya platformları üzerinden, dini ve manevi değerlerimizi aşağılamaya çalışan, hakaret ve provokasyon içerikli paylaşımda bulunan Ö.B.Ç. isimli şahıs gözaltına alınmıştır. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca yapılan incelemeler devam etmektedir. Milli, manevi ve dini değerlerimizi aşağılamaya çalışan, nefret söylemleriyle halkımızı kin ve düşmanlığa tahrik eden şüpheli adalete teslim edilmiştir."

Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ertelenen Süper Kupa finalinin ardından yapılan provokasyon içerikli ve suç teşkil eden paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Al-Awwal Park Stadında dün, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Türkiye Turkcell Süper Kupa finali, bazı sorunlar nedeniyle iptal edilmişti.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçın planlanan saati öncesinde “Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır” açıklaması yapsa da özellikle pankart ve tişört konusundaki kriz aşılamamış ve takımlar maça çıkmama kararı almıştı.

-Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, iki kulübün maça Atatürk tişörtleriyle çıkmak istemesine ilişkin olarak, "Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir" açıklamasını yaptı.

Yapılan açıklamada, TFF ile Suudi Arabistanlı yetkililer arasında 20 Ekim 2023’te bir protokol üzerinde mutabakata varıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların Atatürk tişörtleriyle ve pankartlarıyla ısınmaya çıkması talebinin önceden yapılan protokole eklenmesini istedi.

Suudi Arabistanlı yetkililerin "daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmediği" bildirildi.

İletişim Başkanlığının açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"29 Aralık 2023 tarihinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması beklenen ancak ileri bir tarihe ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması ile ilgili gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında yoğun bilgi kirliliği ile karşı karşıya kalınmıştır.

Söz konusu bilgi kirliliği; hem bazı kesimlerin milletimizin ortak değer ve hassasiyetleri üzerinden yıpratıcı sistematik dezenformasyon faaliyetleri kapsamında hem de kimi kesimlerin bilgi eksikliği sonucu ortaya çıktığı belirlenmiştir.

Dolayısıyla toplumun huzur ve güvenliğini tehdit eden dezenformasyon faaliyetlerine karşı, yaşanan gelişmelerin ele alınması ve kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur."